Deepfakes een dreiging voor de Europese verkiezingen

Wybren van Haga gebruikt als eerste Nederlandse politicus deepfakes in video’s van Hugo de Jonge en Klaus Schwab om stemmen te winnen. Dit kan het begin zijn van een bredere inzet van AI-gegenereerde beelden in politieke campagnes.

Ondanks beloften van techbedrijven als Meta en X om deepfakes te bestrijden, worden deze nepvideo’s gemakkelijk geaccepteerd en verspreid. TikTok is de enige grote speler die de video’s weigert vanwege verdacht gedrag.

Experts waarschuwen dat de verspreiding van deepfakes de legitimiteit van de Europese verkiezingen kan ondermijnen. Het probleem moet vóór de verkiezingen op 6 juni worden aangepakt om ernstige schade te voorkomen.

Hoewel er bedrijven zijn die deepfakes kunnen identificeren, falen Meta en X hierin. Dit ondanks eerdere toezeggingen om nepcontent te labelen. Deepfakes, zelfs als ze niet geloofd worden, kunnen twijfel zaaien en negatieve percepties over politici creëren. Dit kan de publieke opinie en uiteindelijk de verkiezingsuitslagen beïnvloeden.

Previous Post

De impact en en response van het datalek in het geoinformatieportaal

Next Post

Nederland mist deadline voor NIS2-Richtlijn

Related Posts