€ 37.297, plus rente en 240 uren taakstraf voor het stelen van persoonsgegevens festival

Een 28-jarige Amsterdammer krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en taakstraf van 240 uren en een boete van ruim 27.000 Euro voor het stelen van persoonsgegevens van honderdduizenden festivalgangers, artiesten en crewleden blijkt uit het vonnis. Door het gebruik van het eenvoudige wachtwoord ‘Welkom01’ drong de dader binnen in het EVI-systeem van een softwarebedrijf in Enschede.

Naast persoonsgegevens heeft de dader ook de broncode van het EVI-systeem gestolen, wat een ernstige inbreuk vormt op intellectueel eigendom en privacy. Ondanks de zware inbreuk op privacy en intellectueel eigendom, wordt de straf van de dader sterk beïnvloed door persoonlijke omstandigheden, zoals zijn gezinssituatie en werkstatus als zzp’er.

Het vonnis benadrukt de noodzaak van sterke beveiliging en bewustwording rondom data-integriteit, en brengt vragen naar voren over de balans tussen persoonlijke omstandigheden en strafmaat in dergelijke zaken.

Meer lezen? Klik hier!

Previous Post

De onvermijdelijke strijd van wetshandhaving tegen sterke End-to-End Encryptie (E2EE)

Next Post

Analyse van Acceptabele gebruiksvoorwaarden bij 30 top AI bedrijven

Related Posts