Nederlandse Telefoons Online Stiekem Te Volgen

BNR ontdekte dat meer dan 80 gigabyte aan locatiegegevens van Nederlandse telefoons, inclusief die van militairen en gevangenisbezoekers, online te koop is. De gegevens werden verkregen via een Berlijnse online marktplaats genaamd Datarade.ai.

De dataset bevatte informatie over personen met veiligheidsgerelateerde functies, zoals een hoge officier van de landmacht. Experts waarschuwen voor extreme veiligheidsrisico’s en mogelijke implicaties voor de nationale veiligheid.

Tot 1.200 telefoons bezochten locaties zoals het hoofdkwartier van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, het koninklijk paleis en een opslagpunt van kernwapens. Datastream Group en Factori.ai, beide met minder dan 50 werknemers, boden locatiegegevensabonnementen aan vanaf $2,000 per maand.

De gegevens worden verkregen van apps die toestemming hebben om locatiedata te gebruiken. Ondanks beweringen van naleving van privacywetten, wijzen experts op de illegale aard van de massale handel in locatiegegevens.

De overheid zou niet adequaat optreden, mogelijk vanwege een gebrek aan middelen en politieke prioriteit. Bedrijven op Datarade.ai stellen zichzelf volledig aansprakelijk voor de aangeboden gegevens.

Lees hier het artikel van BNR

Previous Post

Navigeren Door De Nieuwe EU Digitale Identiteitszee

Next Post

Digitale Identiteit In Wallets: De Nieuwe Norm

Related Posts