Privacyexperts kritisch t.o.v. monitoring van privéberichten om kindermisbruik op te sporen

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel ingediend dat technologiebedrijven verplicht om beelden van kindermisbruik op te sporen in de privécommunicatie van gebruikers. Dit voorstel beoogt de verspreiding van dergelijke beelden tegen te gaan. Privacy-expert Sofie Royer en andere deskundigen uiten zorgen over de impact op privacy. Zij waarschuwen dat de technologie voor het opsporen van kindermisbruik niet altijd betrouwbaar is en valse positieven kan opleveren.

Een aangepast voorstel onder Belgisch voorzitterschap bevat beperkingen: de focus ligt op beelden, filmpjes en URL’s, niet op audio- of tekstbestanden. Gebruikers moeten vooraf toestemming geven, maar de vrijheid van deze toestemming is betwistbaar. Er bestaat een risico dat de technologie, eenmaal geïnstalleerd, ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt, wat een inbreuk op de privacy kan betekenen. Voorbeelden zoals ANPR-camera’s tonen aan hoe technologieën voor specifieke doelen later breder kunnen worden ingezet.

Het voorstel heeft het debat over de balans tussen privacy en veiligheid aangewakkerd. Hoewel dergelijke maatregelen bedoeld zijn om de samenleving veiliger te maken, moeten ook de potentiële risico’s, zoals misbruik van gegevens en cyberaanvallen, zorgvuldig worden overwogen.

Hoe kijk jij tegen het monitoren van privéberichten om kindermisbruik op te sporen aan?

Lees meer over dit onderwerp op VRT.

Previous Post

Meta’s gebruik van gebruikersdata voor AI ontketent klachten in Europa

Next Post

NCSC geeft uitdagingen en behandelingen ter preventie van kwetsbare edge devices

Related Posts