AI Stem van zoon: ik heb iemand doodgereden, betaal de uitvaartkosten…

AI fraude gaat de komende tijd explosief toenemen. 

Marion (56) uit Enschede wordt opgelicht met de stem van haar zoon, die beweert iemand te hebben doodgereden op de motor en haar hulp nodig heeft. Deze vorm van oplichting, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om stemmen te klonen, is nieuw in Nederland volgens de politie.
Marion neemt het telefoontje aan omdat ze dacht dat het het bedrijf was dat het zuurstofapparaat van haar overleden man kwam ophalen.
Haar zoon huilt en smeekt om hulp, terwijl een nepagent aan de telefoon komt en Marion onder druk zet om de uitvaartkosten van het slachtoffer te betalen om te voorkomen dat haar zoon wordt gearresteerd.
Marion wordt verteld om niemand te bellen en moet enkele gegevens verstrekken aan de oplichters. Op het moment dat haar zoon onverwachts de woonkamer binnenkomt, wordt de verbinding verbroken en beseft Marion dat het een oplichtingspoging was. Marion benadrukt dat de oplichters haar zoon zo realistisch wisten na te bootsen dat het moeilijk was om het te onderscheiden van zijn echte stem. Ze deelt haar verhaal om anderen te waarschuwen en roept op tot gezond wantrouwen tegenover digitale communicatie. De politie legt uit dat stemmen eenvoudig gekloond kunnen worden en adviseert mensen om kritisch te zijn bij telefoontjes en om authenticatievragen te stellen. Marion hoopt dat niemand in deze oplichtingspraktijken trapt en hoopt dat de politie de oplichters kan oppakken.

Phishing simulatie: https://phishing.expert 

Previous Post

40% MKB en 56% ZZP-ers gebruikt geen 2FA op bedrijfsapplicaties

Next Post

BOF: Gemeenten scoren in 90% gevallen een onvoldoende voor de AVG

Related Posts