AP: Boete politie 50.000 euro voor de langdurige inzet van auto’s met 360-gradencamera’s tijdens corona

Voorafgaand aan het maken van de camerabeelden heeft de politie geen DPIA uitgevoerd, terwijl deze wel noodzakelijk was. De politie had kunnen weten dat het inzetten van de camera-auto’s waarschijnlijk een hoog privacyrisico opleverde, aldus de toezichthouder. De politie maakte bij de inzet van deze camera’s namelijk gebruik van nieuwe technologie.

Daarnaast zou de politie in de openbare ruimte persoonsgegevens verzamelen van grote groepen mensen, die waarschijnlijk niet weten dat er beelden worden verzameld of hoe ze worden gebruikt. Tot slot: De camera-auto’s zijn ingezet op grond van artikel 3 van de Politiewet.

De AP stelt vast dat er verschillende opvattingen bestaan over de vraag of inzet van camera-auto’s voor een langere periode hierop kan worden gebaseerd en werkt daarom aan normuitleg over dit wetsartikel.

Previous Post

Computer VU gestolen met persoonsgegevens

Next Post

73 procent Nederlanders verwacht een cyberdreiging

Related Posts