Duizenden Nederlandse paspoorten te koop op het Dark Web

Identiteitsfraude in Opkomst: Meer dan 5100 gestolen paspoorten en andere gevoelige documenten van Nederlanders zijn onlangs op het dark web verschenen, na ransomware-aanvallen op Nederlandse bedrijven. RTL Nieuws heeft een jaar lang ransomware-aanvallen gemonitord en onthult voor het eerst de omvang van de schade die deze cybercriminaliteit veroorzaakt.

Naast paspoorten zijn ook rekeningafschriften, salarisstroken en echtscheidingspapieren van duizenden Nederlanders op het dark web te vinden, wat identiteitsfraude vergemakkelijkt. Veel gedupeerden zijn niet op de hoogte van het lekken van hun gevoelige gegevens en vrezen nu dat hun identiteit door criminelen wordt misbruikt.

De gestolen documenten zijn verkregen via ransomware-aanvallen, waarbij criminelen gegevens publiceren als bedrijven weigeren losgeld te betalen. Zowel bedrijven als hun medewerkers en klanten zijn slachtoffer, met mogelijke gevolgen als identiteitsfraude, hacks en oplichting.

De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich grote zorgen over de impact op slachtoffers en start een onderzoek naar bedrijven die gedupeerden niet goed informeren over datalekken. Naast identiteitsbewijzen worden ook echtscheidingspapieren gestolen, waardoor privacy en gevoelige informatie in gevaar komen.

Tientallen Nederlandse bedrijven zijn de afgelopen maanden slachtoffer geworden van ransomware-aanvallen, waarbij vele duizenden documenten zijn gestolen en op het dark web zijn gepubliceerd. Slachtoffers wordt aangeraden preventieve maatregelen te nemen, zoals het veilig delen van gevoelige documenten en het nauwlettend volgen van verdachte activiteiten om mogelijke identiteitsfraude te voorkomen.

Wachtwoord management met MFA: https://idcontrol.pw (gratis voor particulier gebruik)
Veilig aangetekend en verzegeld emailen: https://switchmail.nl

Verder lezen? Klik hier!

Previous Post

Nederlandse bedrijven blootgesteld: het gevaar van open servers

Next Post

Google engineer’s secretive AI theft

Related Posts