AP Gaat Vaker Controleren Op Het Plaatsen Van Cookies Op Websites

Websitebezoekers worden vaak geconfronteerd met cookiebanners, waarin organisaties uitleggen hoe ze persoonsgegevens verzamelen via cookies en waarom. Het is belangrijk dat mensen controle houden over hun persoonsgegevens, maar in de praktijk vragen organisaties nog vaak op misleidende wijze om toestemming voor het gebruik van cookies.

Tracking cookies stellen organisaties in staat om het internetgedrag van gebruikers te volgen, wat alleen mag met expliciete toestemming en zonder negatieve gevolgen voor de gebruiker. Een heldere cookiebanner met duidelijke informatie is essentieel om websitebezoekers een weloverwogen keuze te laten maken om toestemming te geven voor het gebruik van cookies.

Organisaties dienen geen misleidende tactieken te gebruiken om toestemming te verkrijgen, zoals automatisch aanvinken van opties of het verbergen van weigerknoppen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt toezicht op het juiste gebruik van persoonsgegevens, inclusief het correct verkrijgen van toestemming voor het plaatsen van cookies.

Toestemming is de gebruikelijke grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens via cookies, waarbij duidelijkheid en vrijwilligheid van de toestemming van essentieel belang zijn. Het is belangrijk om verschillende opties, zoals het accepteren of weigeren van cookies, op dezelfde laag van de cookiebanner te presenteren om de keuze voor de gebruiker te vergemakkelijken.

Organisaties moeten transparant zijn over hoe gebruikers toestemming kunnen intrekken en mogen de grondslagen voor het verwerken van persoonsgegevens niet verwarren, vooral niet bij het gebruik van gerechtvaardigd belang. Een goede cookiebanner moet voldoen aan verschillende criteria, zoals het verstrekken van heldere informatie over het doel van de cookies, het niet automatisch aanvinken van opties, en het vermijden van vage of misleidende tekst.

Lees het AP artikel voor meer informatie.

Previous Post

Mercedes Blundert: Bron Code en Gevoelige Bedrijfsinformatie Blootgesteld

Next Post

MIVD Legt Chinese Cyberspionage In Nederland Bloot

Related Posts