Europese Consumentenorganisatie Formele Klacht Tegen Businessmodel Meta

De BEUC – De Europese Consumentenorganisatie heeft nu een formele klacht ingediend tegen Meta met betrekking tot hun recent geïntroduceerde bedrijfsmodel, waarbij gebruikers van Facebook en Instagram gedwongen worden te kiezen tussen het toestaan van het gebruik van hun persoonlijke gegevens voor gedragsgerichte marketing of betalen om advertenties te vermijden.

De klacht betwist wat wordt gezien als oneerlijke handelspraktijken van Meta. De kern van het geschil ligt in de aanpak van Meta, die als misleidend wordt beschouwd. De consumentenorganisaties betogen dat gebruikers voor de schijn staan van een “gratis” dienst die persoonlijke gegevens kost, en een betaalde optie die geen privacy garandeert tegen tracking en profilering.

Het zal zeer interessant zijn om te volgen hoe deze kritieke zaak zich ontvouwt, omdat deze het potentieel heeft om het landschap van digitale rechten en consumentenprivacy in Europa te hervormen.

Previous Post

Inbraak Bij NXP Door Chinese Cyberspionnen

Next Post

KLM Datalek: Privégegevens Klanten Op Straat Door Korte Links

Related Posts