EU Wet voor Kunstmatige Intelligentie in aantocht

Het Europees Parlement heeft een aangescherpt wetsvoorstel goedgekeurd dat kunstmatige intelligentie (AI) reguleert. De wet beperkt het gebruik van realtime gezichtsherkenning in de publieke ruimte en stelt regels voor AI-systemen met een hoog risico. Onderhandelingen tussen het parlement en EU-landen zullen na de zomer plaatsvinden, met als doel de wet begin volgend jaar van kracht te laten worden. AI wordt steeds meer gebruikt in verschillende aspecten van het dagelijks leven, van aanbevelingen op streamingplatforms tot medische diagnoses en voorspellend onderhoud. De wet categoriseert AI in verschillende niveaus van risico, waarbij systemen met onaanvaardbaar risico worden verboden en systemen met hoog risico aan strenge regels worden onderworpen. Het parlement heeft het gebruik van biometrische categoriseringssystemen en voorspellende politiesystemen verboden.
Er worden ook eisen gesteld aan een mensenrechtentoets, recht op informatie, recht op uitleg voor benadeelde personen en milieustandaarden voor grote AI-systemen. Lidstaten verschillen van mening over het gebruik van realtime gezichtsherkenning, waarbij sommigen dit willen toestaan voor politie- en veiligheidsdiensten. De potentie van AI is enorm, maar roept ook zorgen op, waardoor regulering noodzakelijk is. Het wetsvoorstel moet nog worden onderhandeld tussen het parlement en de EU-landen voordat het definitief wordt.

AI impact en ethische toetsing: https://avg.management

Previous Post

Scholengemeenschap sluit deal met hackers

Next Post

FTM: USB-stick dient als backup van ministeriële e-mails

Related Posts

EU AI Act aangenomen

Het Europees Parlement heeft zojuist met een overweldigende meerderheid vóór de EU AI Act gestemd. De definitieve versie…
Lees meer