Wachtwoorden van meer dan 500.000 Belgen openbaar

Er is een lek op een marktplatform waar hackers gestolen data uitwisselen, waardoor de bedrijfs- en privéwachtwoorden van meer dan 500.000 Belgen openbaar zijn gemaakt. De lijst bevat onder andere adressen van medewerkers van bekende bedrijven en instellingen, zoals de UGent, KU Leuven en de VRT. Hoewel het mogelijk om oude wachtwoorden gaat, kunnen hackers er nog steeds misbruik van maken. De gegevens zijn afkomstig van een collectieve hack van een populaire website, waarschijnlijk meer dan een jaar geleden. Sommige gegevens zijn mogelijk verouderd, inclusief namen van niet-actieve personen.
Verschillende maatregelen zijn genomen om de beveiliging te waarborgen, zoals tweestapsverificatie en het verplicht wijzigen van wachtwoorden bij sommige instellingen. Het risico dat iemand direct kan inloggen op een bedrijfsaccount is echter klein. Desondanks is het lek niet zonder gevaar, aangezien mensen vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere sites, inclusief persoonlijke accounts. Cybercriminelen kunnen ook phishingberichten sturen met oude wachtwoorden, wat paniek kan veroorzaken en tot verdere gegevensdiefstal kan leiden.
Het is belangrijk om veilig met wachtwoorden om te gaan. Aanbevolen maatregelen zijn onder andere het instellen van tweestapsverificatie, regelmatig wachtwoorden wijzigen, verschillende wachtwoorden gebruiken voor verschillende websites, geen persoonlijke informatie in wachtwoorden verwerken en niet reageren op verdachte e-mails.

Wachtwoord Management met MFA: https://idcontrol.pw

Previous Post

Pensioenfonds lekt via cc: emailadressen van 500 gepensioneerden

Next Post

AP: 114.000 datalekmeldingen in 5 jaar

Related Posts